Epilering är en av de bästa permanenta hårborttagningsmetoder för områden med mindre, finare hår.

Såsom hakan, överläppen och brösten. Med epilering kan man på smidigt sätt avlägsna generande hårväxt genom att med en jättetunn nål gå in i hårsäcken.

Diatermi/Epilering har under många år visat sig vara en bra och effektiv metod att ta bort alla typer av hår permanent. Diatermi/Epilering är en medicinsk behandling som är mycket effektiv metod. Metoden används även för att ta bort hårstrån som saknar pigment (väldigt ljus hår – vita hår). Behandlingen kan användas på både tunna ljusa vellushår och tjocka hårstrån oberoende av färg eller hudtyp.

Tiden som det tar för ett hårstrå att börja växa tills det dör av och ramlar varierar väldigt mycket beroende på vart det är på kroppen. När håret är i sin tillväxtfas är behandlingen mest effektiv.

Detta är en klassisk och effektiv metod som vanligen används på mindre områden , till exempel ansikte, haka, hals, ögonbryn , mage och runt bröstvårtor.

VAD HÄNDER UNDER BEHANDLING?

Vid behandlingen förs en tunn nål ner i hårsäcken. Högfrekvent växelström slås på till nålens spets och värmen skadar hårsäcken så att hårstrået inte kan växa ut igen.

Behandlingen tar lite tid eftersom varje hårsäck måste behandlas var för sig: Eftersom håret växer i olika växtfaser, (tillväxtfas, vilofas, övergångsfas ) så kan det hända att man kan få bränna samma hårsäck mer än en gång eftersom håret måste vara i tilväxtfasen för att hårsäcken skall kunna koaguleras.

ORSAKER TILL ÖKAD HÅRTILLVÄXT

Orsakerna till ökad hårväxt är många. Vanligt är att det finns en koppling mellan överproduktion av manliga hormon (androgener) och ”manlig” behåring hos kvinnor.

Hirsutism är namnet på det kliniska tillståndet när kvinnor utvecklar manlig behåring i ansikte och på kroppen. Att ha väldigt mycket hår på både kropp och ansikte som kvinna är ofta ofarligt när man talar om den fysiska hälsan, men kan få allvarliga konsekvenser för den psykiska hälsan.

Problemet uppstår ofta vid en hormonrubbning i samband med pubertet, graviditet, klimakteriet eller symptom vid sjukdom.

HUR LÅNG TID TAR DET INNAN HÅRVÄXTEN FÖRSVINNER?

Detta är väldigt induviduellt, och det går inte att säga hur lång tid det kommer att ta. Det beror på hur tätt man går och epilerar samt hur mycket hår det finns att epilera osv.

Under tiden man går på epilation skall man inte rycka bort hårstrån själv hemma då den ökade cirkulationen i området kan göra att närliggande tunna vellushå kan börja växa.
Det är bättre att klippa hårstråna då.

GÖR BEHANDLINGEN ONT?

Den upplevda smärtan varierar självklart mellan olika individer men är också starkt beroende utav vilket område som behandlas.

BIVERKNINGAR
Diatermi/Epilering kan ge tillfälliga pigmentförändringar i huden som försvinner efter ett tag. Man ska inte utsätta huden för direkt solljus de närmaste dagarna efter behandlingen.
Det kan uppstå mindre ärrbildningar vid hög strömstyrka eller hos en person med ömtålig hy. Med en certifierad, erfaren behandlare är riskerna minimala.

På grund av att håret växer i olika växtfaser, (tillväxtfas, vilofas, övergångsfas ) så kan det hända att man kan få bränna samma hårsäck mer än en gång eftersom håret måste vara i tilväxtfasen för att hårsäcken skall kunna koaguleras.