GEL

Precis som det låter är materialet i gelform. Naglarna byggs upp i regel med flera lager, där varje lager ska härda i en UV-lampa under en viss tid (oftast två minuter). Ljuset är UV-A ljus, vilket inte är skadligt. Gelen är i stort sett doftfri och kan vara snällare än akryl mot de som är allergiska eller känsliga mot dofter.
Dock kan gelen orsaka allergi om det rör vid känslig hud, därför är det viktigt att nagelterapeuten du går till är noggrann när hen lägger på materialet.Gel är inte ett lika starkt material som akryl. Detta innebär däremot inte att det är mindre hållbart, utan håller minst lika bra som akrylnaglar. Gel är ett mer flexibelt material och följer den naturliga nageln, därför är det också viktigt att man verkligen låter gelen härda i UV-lampan den tid den ska. Man kan känna en brännande känsla i nageln när gelen härdar i UV-lampan.
Detta beror på att blodkärlen under nagelplattan är känsliga för den värme som bildas när materialet härdar. Att det bränns kan bero på att din egna nagel är tunn, att man filat för mycket på nageln eller att man lagt på för mycket gel på samma gång. Du kan antingen pressa fingret som bränner mot underlaget eller ta ur handen ett litet tag ur UV-lampan. Då är det också extra viktigt att lägga på den tiden förlorade tiden på härdningen.

GELLACK

Gellack är, precis som det låter, en blandning mellan nagellack och gel. Precis som gel behöver gellack härda i en UV-lampa. För gellack är generellt tiden för hur ofta man behöver gå på återbesök lite kortare än vad det är för materialen akryl och gel.